Çalan her telefonu açmayın!

Telefon Dolandırıcılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İstanbul (İGFA) – Teknoloji her ne kadar ilerlese de eski yöntemlere olan güvenimiz hala devam ediyor. İletişimde en çok tercih edilen yöntem hala sesli iletişim. E-posta, video konferans, sosyal medya gibi seçenekler arasından insanlar sesli iletişimi tercih ediyor.

Telefon dolandırıcılığı neden hala yaygın?

Dolandırıcılar insanların telefonla konuşurken savunmasız olduklarını biliyorlar. Sesli iletişim anlık olduğu için dolandırıcılar sosyal mühendislik tekniklerini uygulamak için daha fazla fırsat buluyorlar.

Numaraları nereden alıyorlar?

Dolandırıcılar numaraları çeşitli yollarla ele geçirebilirler. Sosyal medya, veri ihlalleri, veri aracıları ya da farklı yöntemlerle numaralara ulaşabilirler. Küresel tüketicilerin yüzde 16’sı telefon dolandırıcılığı yüzünden para kaybetmiştir ve bu rakam bazı ülkelerde daha yüksektir.

Başlıca dolandırıcılık türleri nelerdir?

  • Taklit dolandırıcılık: Vishing (sesli oltalama) saldırısında dolandırıcı, devlet kurumu, banka gibi kurumları taklit ederek kişisel bilgilerinizi almaya çalışır.
  • Uzaktan erişim/teknik destek dolandırıcılığı: Meşru bir kuruluş gibi davranan dolandırıcı, bilgisayarınıza erişim izni isteyerek hassas bilgilerinizi ele geçirmeye çalışır.
  • Yatırım dolandırıcılığı: Yüksek getiri vaadi ile insanları kandıran dolandırıcılar, aslında parayı kendileri kazanmayı hedefler.

Güvende kalma yöntemleri nelerdir?

Rahatsız edici aramalara karşı şikayette bulunabilir ve spam numaraları engelleyebilirsiniz. Kişisel ve finansal bilgilerinizi asla telefonla vermeyin.

Devletler neler yapıyor?

Ülkeler, telefon dolandırıcılığı ile mücadele etmek için önlemler alıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi kurumlar, usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan şirketlere ciddi para cezaları uyguluyor.